I.A.D.S. Specialty ENRICHED AIR NITROX

In de loop der jaren heeft de duiksport zich ontwikkeld van een “gevaarlijke” sport voor “supermensen” tot een gezonde en veilige manier van ontspanning voor eenieder met een normale gezondheid. Steeds vaker wordt de rust en relatieve ongereptheid van de onderwaterwereld opgezocht om de drukte van alledag te ontvluchten.

Eén van de beperkingen die we onderwater echter nog hebben, is tijd. Hoe vaak gebeurt het niet dat je ontspannen de aanwezige flora en fauna verkend, maar je duiktabel zegt dat je weer moet opstijgen, omdat het stikstofniveau in je lichaam tegen de limieten aankomt?

Duiken met een verrijkt luchtmengsel (ook weleens “nitrox” genoemd) is een manier waarop je, door het lagere stikstofgehalte in de ademlucht, op een veilige wijze de duiktijd kan verlengen, zonder dat het stikstofniveau in je lichaam over de limieten komt.

DE VOOR- EN NADELEN

Behalve dat het lagere stikstofgehalte ervoor zorgt dat de duiktijd verlengd wordt, heeft het ook nog een paar andere voordelen.

Zoals je weet is stikstof het gas dat decompressieziekte kan veroorzaken, dus minder stikstof geeft automatisch nog minder kans op decompressieziekte. Verder wordt, door minder stikstof in je lichaam, de oppervlaktetijd en de wachttijd voordat je mag gaan vliegen, veel korter.

Ook wordt er, speciaal bij veel en intensief duiken, minder stikstof in de botten opgenomen. Hierdoor wordt de kans op botafbraak (botnecrose) verkleind.

Ook oudere mensen hebben veel voordeel van het duiken met verrijkt luchtmengsel. Op oudere leeftijd gaat de stofwisseling trager waardoor er bij normale persluchtduiken langer stikstof in het lichaam achterblijft.

Verrijkt luchtmengsel geeft niet alleen minder opbouw van stikstof, maar door het hogere zuurstofgehalte geeft het ook nog eens meer energie aan de weefsels (en dus minder vermoeidheid).

Niet voor niets melden de duikers die met verrijkt luchtmengsel duiken, dat ze minder vermoeid zijn en tussen de 5% en 15 % minder lucht verbruiken.

Zoals al eerder vermeld, is door toevoeging van zuurstof het stikstofpercentage verminderd.

Hierdoor wordt de maximumdiepte gelimiteerd.

Gaat men voorbij deze diepte, dan bestaat er een grote kans dat symptomen van zuurstofvergiftiging optreden.

Om de wat uitgebreidere planning te beheersen is men, voordat met verrijkt luchtmengsels gedoken mag worden, verplicht om een cursus in het duiken met verrijkt luchtmengsel te volgen.

Cursus Enriched Air Nitrox

  •     2 lesavonden theorie (van 2 uur)
  •     theoretisch examen
  •     2 buitenduiken met nitrox

Je ontvangt het cursusboek Nitrox incl. Duikplanners (32%, 36% en EAD met zuurstofklok) en na het positief afsluiten een brevet van de IADS.

Kosten voor leden VWV: € 75,– inclusief pasje IADS (exclusief nitrox-vulling).